Omdannelse af Kollektivhuset

DOMUS har gennem en længere periode været arkitekt på en række omdannelser og renoveringer af det bevaringsværdige og velkendte modernistiske vartegn ved Hans Knudsens Plads - Kollektivhuset.

I 2002 færdiggjorde tegnestuen den første store omdannelse af huset, hvor hele vestfacaden (på boligdelen) blev glasinddækket. Resultatet blev udvidede og mere funktionelle altaner, en væsentlig energioptimering samt en moderne fortolkning af den oprindelige facadearkitektur.

Siden har vi løbende gennemført flere projekter i huset: Færdiggørelse af vestfacaden (øverst og nederst), renovering af hele østfacaden, overdækning  af taghaverne med ovenlys og et nyt dobbelthøjt indgangsparti med tilhørende lyse, rummelige fællesarealer og en omdannelse af hele førstesalen til boliger med særlig fokus på godt dagslys og støjdæmpning mod Lyngbyvejen.

Senest har tegnestuen transformeret 10. og 11. sal til moderne, bæredygtige kollektivboliger. Projektet har rod i en bæredygtig helhedstanke, der tilgodeser både
økonomiske, sociale og miljømæssige aspekter:

  • Økonomien begrænses ved at bygge nye boliger i et eksisterende hus, i lokaler der ikke kan udlejes
  • Den særlige boligform er med til at styrke de eksisterende sociale forhold
  • I forbindelse med omdannelsen er etagernes klimaskærm opdateret og energiforbruget reduceret

De nye boliger i to etager deler tre og tre et stort dobbelthøjt fællesrum med en dobbelt vestvendt glasfacade, der giver en spektakulær udsigt til
byen og himlen. Denne nytolkning af byboligen er samtidig forankret i
husets oprindelige kollektivtanke. Fællesrummet indbyder nemlig til
forskellige fællesaktiviteter beboerne imellem. Boligernes to etager
giver samtidig mulighed for at beboerne kan "trække sig tilbage" og nyde
total privathed på den øvre etage.

I de forskellige projekter har vi fordybet os i særlige teknologiske løsninger for at imødekomme nogle af de udfordringer som omdannelserne rummer. Blandt andet har vi udviklet særlige spjæld til solcellerne, der er integreret i de farvede glasbrystninger. Her er der mulighed for at bruge overskudsvarmen til opvarmning af altanen i de kolde måneder, samt via spjældet bortventilere den i de varme måneder. På førstesalen har vi specaildesignet et akustikregulerende ventilationsvindue, som giver mulighed for frisk luft uden støjgener.

Fakta

Kontaktperson / Jesper Ingemann Mogensen / jim@domus.dk / 3032 5570

Bygherre / DVB v. Boligkontoret Danmark Lundsgade 9 2100 Kbh Ø

Arkitekt & totalrådgiver, projektledelse og fagtilsyn / DOMUS arkitekter

Ingeniør / Esbensen og Danakon rådg. ingeniører

Projektstade / Alle projekter er udført

Bruttoareal / 20.000 m2, 214 boliger

Anlægssum / i alt 137 mio. kr. 

Entrepriseform / Hovedentrepriser

Honorar / kr. 6 mio

Beboet under udførelse

Støttet af LBF og BSF