Dansekapellet præmieret

Torsdag d. 22/11 modtog Dansekapellet officielt Københavns Kommunes bygningspræmiering for gode og smukke bygninger. I 2012 har kommunen valgt at præmiere 5 bygningsværker i København.

Dansekapellet præmieres for sin forbilledlige restaurering og ombygning af Bispebjergs fine gamle kapel og krematorium. En på samme tid nænsom og radikal transformation, der tager afsæt i husets særegne, rustikke karakter og giver plads til dans for husets brugere.

Fotograf: Anne Prytz Schaldemose

Se mere om Dansekapellet her

Pressemeddelelse:

DOMUS arkitekter  har forestået omdannelsen af det gamle kapel og krematorium på Bispebjergs top i København til et nyt danse- og bevægelseshus. Anlægget er blandt andet hjemsted for det professionelle ”Uppercut Danseteater” samt for projektet ”Dans i Nordvest”, der engagerer børn og unge med dansen som social og personlig løftestang.

Projektet blev vundet i indbudt konkurrence, og vi har i totalrådgivning forestået arbejdet fra behovskortlægning og programmering til aflevering af det færdige byggeri. Det arkitektoniske hovedgreb transformerer bygningen fra sin oprindelige, lukkede form til et åbent og inviterende hus, der byder forbipasserende indenfor og tilbyder spændende og anderledes faciliteter og mødesteder.

Ankomsten sker i den nybyggede foyer, hvor vi forskyder anlæggets historiske midtpunkt ved at inddrage og iscenesætte den tidligere så utilnærmelige krematoriedel med et strejf fra krystallinske oven- og sidelysbånd i kontrast til de tunge konstruktioner og gedigne, polerede stengulve. Af de fem nye dansestudier er to indrettet med faciliteter til forestillinger. I transformationen af Holger Jakobsens ovale kapelsal fra 1908 lægges der vægt på at bevare det ophøjede, klangfulde højdepunkt på den historiske akse samtidig med, at der skabes en let og lys intimscene - med plads til 150 tilskuere. I det tidligere kølerum er indrettet en ny teatersal med plads til 350 tilskuere. For at kunne skabe det amfi-lignende rum med siddepladser i flere niveauer for publikum samt sikre lofthøjde nok på sceneområdet, er taget hævet ca. 2 meter, og kælderen er udvidet ind under den eksisterende bygning. Rummet har i dag udsyn til grønne trækroner og fint dagslys, men kan også omdannes til et black box teater til opvisninger og forestillinger. I de oprindelige urnekældre under kuppelsalen sammenkobles rummets forskudte niveauer, og konstruktionerne eksponeres i omklædnings- og badefaciliteter i usædvanlig standard – med referencer til tyrkiske badeanlæg.

De arkitektoniske tilføjelser skaber sammenhæng  med den oprindelige bygning i både detaljer og materialer, så det nye tydeligt bygger videre på og nyfortolker det karakterfulde, historiske kapel. Projektet er realiseret i et dedikeret team af beslutningstagere, bygherrer, medrådgivere, entreprenører, håndværkere og slutbrugere. Ud over Københavns Kommune har Lokale og Anlægsfonden og Nordea-fonden muliggjort projektets realisering.